12/4/2023

100% emissieloos bouwen? De oplossing ligt in samen, ambitieus en holistisch veranderen

Fronteer is door het Rijksvastgoedbedrijf gevraagd om eenonderzoek uit te voeren naar de huidige status van emissieloos bouwen in Nederland. Het resultaat is een zeer compleet en uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot een versnelling van emissieloos werken in de bouw.

Fronteer heeft onderzoek gedaan naar de meest gebruikte bouwmachines binnen de Rijksvastgoedprojecten, en in hoeverre deze machines al voldoende emissieloos beschikbaar zijn. De meest gebruikte bouwmachines op Rijksvastgoedbedrijven zijn de volgende machines: 

·        Betonmixer
·        Vaste/toren kraan
·        Mobiele kraan
·        Shovel
·        Verreiker
·        Graafmachine
·        Heimachine
·        Sloopkraan
·        Heistelling
·        Hoogwerker

In het rapport komt duidelijk naar voren dat de boven genoemde materieelstukken nog relatief schaars zijn maar wel al voor handen zijn. Een mooie uitkomst vanuit het rapport is dat gesteld wordt dat de experts aanbevelen nu al te starten met emissieloos bouwen in de categorie Mini (<19 kw) en dat de Routekaart voor de RVB ambitieuzer zou kunnen. De experts stellen de onderstaande route voor:

Routekaart conform de experts uit het onderzoeksrapport Schoon en Emissieloos bouwen van Fronteer voor het Rijksvastgoedbedrijf.

Belangrijkste aanbevelingen: 

De belangrijkste aanbeveling van het onderzoek: “de oplossing ligt in samen, ambitieus en holistisch veranderen”.

Als Emission-0 kunnen we deze aanbeveling alleen maar toejuichen, want dit is juist waar wij met Emission-0 elke dag keihard aan werken. Zo stimuleren we de deeleconomie door emissieloos materieel onderling te delen, verbinden we opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar door hun gezamenlijke belangen te verenigen, en geven we inzicht in de technische haalbaarheid, beschikbaarheid en inzetbaarheid van het materieel.

Aanbevelingen uit het Fronteer onderzoeksrapport Schoon en Emissieloos bouwen voor het Rijksvastgoedbedrijf

Ben jij benieuwd geworden naar het onderzoek van Fronteer? Of ben je benieuwd geworden naar ons deelplatform waar emissieloos bouw-,transportmaterieel en laadvoorzieningen uit heel Nederland gemakkelijk gehuurd en geboekt kunnen worden? Of ben je benieuwd hoe Emission-0 overheidsinstellingen kan helpen in de transitie om te komen tot haalbare en betaalbare emissieloze bouwsector? Kijk dan snel op www.emission-0.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Weergave van deelplatform Emission-0

Ook interessant

100% emissieloos bouwen? De oplossing ligt in samen, ambitieus en holistisch veranderen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lees het hele artikel